امروز دهم اردیبهشت در تقویم كشورمان به نام روز ملی خلیج فارس نامگذاری شده . به همین مناسبت قصد داریم كتاب « خلیج فارس از دیرباز تا كنون » را معرفی كنیم .
27 فروردین ماه احمد اقتداری ، پدر مطالعات خلیج فارس درگذشت . در زندگینامه ی این مرد می خوانیم ؛احمد اقتداری تمام سواحل خلیج فارس و دریای عمان را برای كار تحقیقاتیاش پیاده طی كرده و از دوران جوانی شروع به نقشهبرداری تمام این سواحل كردهاست.
یكی از آثار ایشان « خلیج فارس از دیر باز تا كنون » می باشد . امروز دهم اردیبهشت در تقویم كشورمان به نام روز ملی خلیج فارس نامگذاری شده . به همین مناسبت قصد داریم كتاب « خلیج فارس از دیرباز تا كنون » را معرفی كنیم .
این كتاب مجموعهای از مطالب درباره آداب و رسوم، تجارت، كشتیرانی، وضع سیاسی و حكومتی، مسائل جغرافیایی و اوضاع اجتماعی، راهها و خطوط ارتباطی، مداخلات انگلستان و روسیه در خلیج فارس، اثرات انقلاب مشروطیت در خلیج فارس و... است كه مولف در این اثر تلاش كرده با تحقیقی جامع این مباحث را مورد بررسی قرار دهد.
در بخشی از كتاب درباره شهرت خلیج فارس میخوانیم: «خلیج فارس دریای پرماجرای ایرانی، پس از پنج هزار سال جنگ و ستیز در این گهواره تمدن، با آغاز قرن بیستم میلادی و در حدود یكصد سال پیش مورد توجه سیاستهای فرهنگی، اقتصادی و سیاسی بیشتر ملل پرآوازه جهان واقع شده است.»
نویسنده در بخشی از كتاب درباره تلاش استعمارگران برای تحریف خلیج پارسی آورده است: «ایران یعنی مادر بوم كهن این دریای پرماجرا، از حدود یكصد سال پیش در گیر و دار كشمكشهای سیاسی و فرهنگی با دول همسایه عرب خود و استعمارگران اروپایی، روسی و آمریكایی واقع شده است. در سالهای اخیر با جنگها و درگیریهای نظامی، مناقشات نفتی و دروغ پردازیهای فرهنگی، ملل همسایه و غیرهمسایه مصرانه كوشش كردند كه نام خلیجفارس را به نام خلیج عربی تحریف كنند و منافع ملی و اقتصادی و سیاسی و فرهنگی چند هزار ساله ما را در خلیج فارس مورد تعرض قرار دهند.»
كتاب «خلیجفارس از دیرباز تا كنون» حاوی مجموعهای از مطالب متفرقه درباره آداب و رسوم، تجارت، كشتیرانی، وضع سیاسی و حكومتی، مسایل جغرافیایی و اوضاع اجتماعی، راهها و خطوط ارتباطی، مداخلات انگلستان و روسیه در خلیجفارس است.