آق قویونلوها چه كسانی بودند ؟

محمد علی مومنی در برنامه ی مجله ی نیم روز با دكتر حسن زاده پژوهشگر تاریخ درباره ی آق قویونلوها گفتگو كرد .

1398/06/02
|
17:14

محمد علی مومنی در برنامه ی مجله ی نیم روز با دكتر حسن زاده پژوهشگر تاریخ درباره ی آق قویونلوها گفتگو كرد .
دكتر حسن زاده درباره ی آق قویونلوها گفت : بر اساس افسانه های قدیمی طوایف تركمنی كه وارد ایران شدند به 24 طایفه تقسیم می شدند كه آق قویونلوها یا بایندر یكی از طوایف اصیل تركمن هستند كه خواستگاه اولیه ی آنها شرق دریای خزر بود كه كم كم به سمت غرب ایران مهاجرت كردند .
این پژوهشگر تاریخ گفت : بایندریان یا آق قویونلوها حدوداه هم زمان با یورشهای سنگین مغولان از كناره های شرق دریای خزر از طریق خراسان به آناتولی یا آسیای صغیر امروز مهاجرت كردند و در نواحی كرد نشین دیار بكر ساكن شدند ولی با مناطق دریای مدیترانه هم مرزی نداشتند .
پس از ورود آنها به ایران در دیار بكر و «آمِد» پایتخت آنها ساكن شدند كه این منطقه الان هم موجود است و ساكنان آن كرد زبان هستند اما در آن دوران غلبه با تركها بود .
دكتر حسن زاده در ادامه خاطر نشان كرد : این افراد از عناصر ارتباطی مركز آناتولی بودند یعنی شرق آناتولی را به غرب آناتولی پیوند دادند . از نظر موقعیتی آق قویونلوها ( سفید كوسفندان ) به دلیل ارتباطی كه با گروههای مذهبی داشتند از نظر نسبتهای اجتماعی تساهل داشتند و حكمرانان آق قویونلو با مسیحیان حدود یكصد سال رابطه ی خانوادگی داشتند و اززدواج با دخترهای ترك یكی از ابزارهای بازدارندگی تهاجم در تركها و از ابزارهای قدت بخشی برای به ترك ها محسوب می شد . آق قویونلوها اهل تسنن بودند كه آمیزه ای از عناصر شیعی عامیانه به شمار می رفتند .
فایل صوتی مربوط به این گفتگو را در سایت رادیو فرهنگ بشنوید .

دسترسی سریع