مهناز نیكوكار، روانشناس و استاد دانشگاه در برنامه سوال بی سوال در رادیو فرهنگ گفت:برخی برای ارتباط با بچه ها و باز شدن باب گفتگو سوال در مورد معدل آنها می پرسند چون موضوع مهم بچه ها مدرسه، درس و معدل است.
مهناز نیكوكار، روانشناس و استاد دانشگاه، در خصوص پرسیدن معدل درسی از بچه ها وتاثیر این مسئله بر كودكان و نوجوانان گفت: دسته اول برای ارتباط با بچه ها و باز شدن باب گفتگو این سوال را از آنها می پرسند چون موضوع مهم بچه ها مدرسه، درس و معدل است، دسته دوم افرادی هستند كه برای مطلع شدن این سوال را می پرسند و حال اینكه این اطلاع چه دستاوردی برای آنها دارد مشخص نیست.
وی در پاسخ به سوال مجری كه افراد در اكثر مواقع از دانشجویان هم در خصوص معدل می پرسند و علت آن چیست؟ توضیح داد: در واقع می خواهند نوعی مقایسه انجام دهند وقتی فردی در خصوص معدل سوال می كند قطعا در ذهنش به مسئله ای فكر می كند كه با این پرسش می خواهد مقایسه ای را بین این افراد با اطرافیانش اعم از فرزندان انجام دهد اگرچه كه روانشناسان در خصوص مقایسه كردن درنظرگرفتن شرایط مساوی را بارها مورد تاكید قرار داده اند.
نیكوكار درباره تاثیر سوال از معدل بر كودكان گفت: طبیعتا زمانی كه از بچه ها در خصوص این مسئله سوال می شود بدون نظر گرفتن بك گراند و شرایط قبلی آنها تاثیر خوبی ندارد. ممكن است بچه ای در یك مقطع به عنوان مثال چندین تجدیدی داشته اما در مقطع بعد جبران كرد اما همچنان معدلش پایین باشد اما چون این بچه تلاش كرده و نسبت به شرایط اولیه توانسته وضعیت بهتری پیدا كند پرسیدن این سوال وی را ناامید می كند و اعتماد به نفسش كاهش پیدا كرد.
وی در پاسخ به این سوال كه آیا باید خانواده ها در این زمینه پاسخ بدهند؟، گفت: به عقیده بنده خانواده باید با بچه ها هماهنگ باشند و خانواده، بچه ها را در این خصوص آماده كند كه لزومی ندارد جزییات مسائل درسیشان را با فردی بازگو كنند.
نیكوكار در خصوص اینكه آیا می تواند هدف درس خواندن نباشد و تنها برای پاسخ به اطرافیان این كار انجام بگیرد؟ بله، زمانی كه نمایشی می خواهیم كه در دوستان و اطرافیان مطرح كنیم كه فرزندانمان در سخوان هستند، لذا از این طریق تحت فشار قرار می گیرند و از یك مقطعی به بعد از درس خواندن متنفر شده و از آن فاصله می گیرند.