كتاب «قبیله نخع در تاریخ اسلام و تشیع تا پایان قرن سوم هجری» به قلم اصغر منتظر القائم و مریم سعیدیان منتشر شد.
كتاب «قبیله نخع در تاریخ اسلام و تشیع تا پایان قرن سوم هجری» به همت پژوهشكده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی منتشر شد.
این كتاب به قلم اصغر منتظر القائم استاد دانشگاه اصفهان و مریم سعیدیان عضو هیأت علمی و دانشیار دانشگاه اصفهان تدوین شده است.
در این اثر، جایگاه و نقش قبیله نخع در تحولات تاریخ اسلام و تشیع در سه قرن نخست هجری و نقش آنان در دگرگونیهای اجتماعی و ارتباط آنان با اهلبیت (ع) بررسی شده و تلاش میكند تا حركت تاریخی این قبیله و فراز و فرود آن را تحلیل نماید.
بررسی نقش و جایگاه اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی قبایل عرب در تاریخ اسلام، موضوع بنیادین تاریخی به شمار میرود؛ برخی از این قبایل نقش پررنگی در تحولات صدر اسلام و دورههای بعد داشتهاند كه قبیلة نخع یكی از این قبایل است.
این قبیله یكی از شاخههای قبیله بزرگ مذحج، در دگرگونیهای تاریخ اسلام مشاركتی فعال و مؤثر داشت؛ قبیله نخع با فراگیری علوم اسلامی توانست میراثی عظیم از علوم دینی را در تاریخ علوم اسلامی و در خدمت به تشیع و مكتب اهل بیت (ع) بر جای بگذارد كه چهرههای برجستهای از افراد این قبیله در تحولات سیاسی صدر اسلام نقش آفریدند و بسیاری از آنها از هواداران اهلبیت (ع) بودند كه مالك اشتر نخعی و كمیل بن زیاد نمونههایی از برجستگان نخع هستند كه در تحولات عصر امیرالمؤمنین (ع) حضور جدی داشتند.
مشاركت رجال نخعی در قیامها و حركتهای شیعی نیز بیانگر گرایش اعتقادی آنان است؛ در دورههای بعد برخی افراد این قبیله از جهت علمی نیز اقدامات ارزندهای داشته و نقش مهمی در توسعه و ترویج فرهنگ اهلبیت (ع) انجام دادند.
منبع: مهر