گذری بر زندگی استاد علی اكبر شهنازی در «چراغداران» رادیو فرهنگ

برنامه مستند رادیویی «چراغداران» امرور سه شنبه 5 مرداد، به روایت زندگی « استاد علی اكبر شهنازی» اختصاص دارد.

1400/05/05
|
09:31

«بهروز رضوی» كه برنامه « چراغداران» شرح كوتاهی از زندگی مفاخر ادبی و فرهنگی كشورمان را بیان می كند امروز روایتگر داستان زندگی استاد علی اكبر شهنازی، موسیقی‌دان و نوازندهٔ سرشناس تار می شود.
علی اكبر شهنازی از استادان بزرگ تارنوازی ایران زمین است كه بیش از هفت دهه آموزش ردیف موسیقی را برعهده داشت. ضربی‌های تكـنیكی شهـنازی بهـترین الگـو برای تارنوازان امروزی به منظور دستیابی به ظرایف موسیقی ایرانی به شمار می‌آید.
علی‌اكبر شهنازی آموزش تار را از هشت‌سالگی نزد پدرش آغاز كرد و در مدت شش سال ردیف موسیقی ایرانی را از پدرش آموخت؛ و مدتی از محضر درویش‌خان بهره برد. اولین صفحه‌اش را با جناب دماوندی در سن 14 سالگی در بیات ترك و افشاری در تهران ضبط كرد. پس از درگذشت پدر در سال 1294، او در سن 18 سالگی جانشین پدرش شد و آموزش شاگردان پدرش را به‌عهده گرفت. در سال‌های دههٔ 1300 معروفترین نوازندهٔ تار در تمام محافل هنری بود. در اواسط 1305 به دعوت كمپانی هیز ماسترز ویس صفحاتی از او با آواز اقبال ضبط گردید. در سال 1308 هنرستان موسیقی شهنازی را تأسیس كرد. با تأسیس رادیو در برنامه‌های هفتگی موسیقی رادیو به همراه ادیب خوانساری، روح بخش و… نوازندگی می‌كرد. در سال 1334 در هنرستان آزاد موسیقی به آموزش مشغول شد. استاد علی اكبر خان شهنازی در 1345 خورشیدی مدت پنج سال تمام دستگاه های موسیقی ایرانی را كه از قدیم به ارث رسیده بود، اجرا و همه را به صورتی مرتب آماده و همچنین در 1356 خورشیدی ردیف دوره عالی را ضبط كرد.
از تصنیف هایی كه علی اكبر شهنازی ساخته می‌توان به تصنیف «ای نوع بشر، به اصفهان رو، سرود جوانان وطن و تصنیف چهارگاه، (زد لشكر گل)» اشاره كرد.
گفتی است نقش عـلی اكـبر شهنازی در پاسداری و پاسبانی نظام دستگاهی ایران، به‌ویژه ردیف‌سازی و همچنین در رسمی‌ ساختن سـاز تـار بسیار برجسته است.
علی اكبر شهنازی با احیای‌ نظام ردیف دستگاهی و با استفاده از تكنیك های مدرن موسیقی توانست ردیف دستگاهی ایران را توسعه دهد. این استاد تارنواز سرانجام در 87 سالگی و در اسفند 1363 خورشیدی چشم از جهان فروبست.
برنامه «چراغداران» را به تهیه كنندگی محمد حسینی باغسنگانی و روایت بهروز رضوی ساعت 12:40 روی موج‌ اف ام ردیف106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید .

دسترسی سریع