مستند زندگی «محمدعلی جمالزاده» بنیانگذار داستاننویسی نوین در زبان فارسی و پدر داستان كوتاه ایرانی امروز یكشنبه 29 آبان از رادیو فرهنگ پخش می شود.
برنامه «مستند فرهنگ» كه در فسمت هایی به روایت زندگی و آثار مفاخر فرهنگی و هنری و ادبی كشورمان میپردازد و در برنامه امروز روایتگر مستندی از زندگی «محمدعلی جمالزاده» است.
محمدعلی جمالزاده، نویسنده و مترجم اصفهانی معاصر كشورمان است. او را پدر داستان كوتاه زبان فارسی و آغازگر سبك واقعگرایی در ادبیات فارسی میدانند.
جمالزاده نخستین مجموعه داستانهای كوتاه ایرانی را با عنوان «یكی بود، یكی نبود» در سال 1300 خورشیدی در برلین منتشر كرد. داستانهایش انتقادی (از وضع زمانه)، ساده، طنزآمیز و آكنده از ضربالمثلها و اصطلاحات عامیانه است.
«قصهنویسی»، «فارسی شكر است»، «رجل سیاسی»، «دوستی خاله خرسه»، «گنج شایان»، «پندنامه سعدی» و «سرگذشت حاجیبابای اصفهانی» از آثار جمالزاده است.
وی زمستان 1376 در ژنو درگذشت. او 54 سال قبل از آن در خرداد 1323 در خاتمه كتاب «سر و ته یك كرباس» نوشت: «در این آخر عمری تنها آرزویی كه دارم این است كه همان جایی كه نیم قرن پیش به خست و خاك افتادهام همان جا نیز به خاك بروم و پس از طی دوره پر نشیب و فراز عمر، خواب واپسین را در جوار زایندهرود در نواز سر به دامان تخت فولاد اصفهان مهماننواز نهاده، دیده از هستی پر غنج و دلال و پر رنج و ملال بر بندم.»
اما ای بسا آرزو كه خاك شده است؛ او به جای آرمیدن بر كناره زایندهرود اصفهان، هشتم نوامبر 1997 میلادی، در جوار دریاچه لِمان ژنو به خاك رفت.
در برنامه « مستند فرهنگ» بخش هایی از زندگی این نویسنده اثرگذار در تاریخ ادبیات كشورمان برای شنوندگان بیان می شود
« مستند فرهنگ» را به تهیه كنندگی « فاطمه محمدیان فر» ساعت14:30 روی موج اف ام ردیف106 مگاهرتز از گروه تولید و تامین رادیو فرهنگ بشنوید.