مستند فرهنگ شنبه تا چهارشنبه هر هفته از ساعت 14:30 به مدت 30 دقیقه

رادیو فرهنگ

مستند فرهنگ

گرامیداشت چهره ماندگار معماری و كاشی‌كاری؛ استاد محمود ماهر النقش در « مستند فرهنگ»


در برنامه « مستند فرهنگ» چهارشنبه 21مهرماه، از استاد معماری و كاشی كاری؛ استاد ماهرالنقش یاد می شود.

1400/07/21
|
11:23

"مستند فرهنگ" امروز به روایت گوشه هایی از زندگانی و فعالیت های محمود ماهرالنقش ـ پیشكسوت كاشی‌كاری، معماری سنتی ایرانی و پژوهشگر خطوط بنایی اختصاص دارد.
ماهرالنقش در روز اول فروردین 1301 در شهر اصفهان محله بیدآباد یا همان بازار بیدآباد كه مسجد سید هم می‌گویند دیده به جهان گشود. او از استادان تجربی معماری و كاشی‌كاری ایران بود كه تألیفات و تحقیقات متعددی در این زمینه‌ها داشت و از نخستین مؤلفان آثار مكتوب این هنرها بود. تحصیلات ماهرالنقش محدود است، چون در زمان كودكی، پدرش همواره در سفر بود و خانواده‌اش در شهرهای مختلف زندگی می‌كرد. برای همین پس از جنگ جهانی دوم، تحصیل در مقطع متوسطه را رها كرد، ولی مطالعه درباره‌ی معماری را هیچ‌گاه رها نكرد.این استاد معماری سنتی وقتی در جوانی به تهران آمد، سال‌ها درباره‌ی معماری سنتی ایرانی مطالعه و تحقیق كرد تا این‌كه از سوی دانشگاه علم و صنعت برای تدریس دعوت شد. ماهرالنقش پس از تأسیس دانشگاه علم و صنعت و انتقال دانشگاه تكنولوژی تهران كه در آن به تدریس مشغول بود، در دانشگاه علم و صنعت به تدریس مشغول شد. این استاد پیشكسوت كاشی‌كاری سنتی ایرانی، سال‌ها به‌عنوان پژوهشگر و استاد تجربی در دانشگاه علم و صنعت ایران در رشته‌ی معماری و هنر تزیینی داخلی تدریس می‌كردو از دیگر مسؤولیت‌های ماهرالنقش می‌توان به سرپرستی گروه ساختمان، سرپرستی خدمات فنی دانشگاه، ناظر فنی ساختمان و سرپرست كارگاه شبانه‌ی این دانشگاه اشاره كرد.
ماهرالنقش در سال‌های 1348 تا 1356 مجموعه كتاب‌های اصول فنی ساختمان را تحریر كرد كه تا به حال 11 بار تجدید چاپ شده و در سال 1357 پنج جلد كتاب درباره كاشی كاری ایران را به رشته تحریر درآورد و آن را موزه رضا عباسی را به چاپ رساند.
وی از استادان تجربی معماری و كاشیكاری ایران است كه تالیفات، تحقیقات و تدریس در این زمینه داشته و نخستین مولف این گونه هنرها است. وی منتخب ششمین همایش چهره های ماندگار است.
از طرف فرهنگستان هنر ایران به عنوان گنجینه زنده هنری معرفی و مورد تقدیر قرار گرفته بود.
او همچنین از سال 1348، بررسی و تدوین كتاب‌های كاشی‌كاری ایران را آغاز كرد و 25 جلد كتاب در زمینه‌ی ساختمان، هنر آجركاری و كاشی‌كاری ایران را تألیف كرد كه برخی از آن‌ها عبارتند از «اصول عملی ساختمان»، «اصول فنی ساختمان»، «طرح و اجرای نقش در كاشی‌كاری ایران»، «خط بنایی»، «تعمیرات ساختمان»، «نقش فیروزه»، «آجر و نقش»، «نقش در نقش»، «معماری مسجد حكیم اصفهان»، «مسجد حكیم اصفهان» و «نقش معقلی در هنرهای اسلامی».
ماهرالنقش بعد از دوره بیماری در روز بیست و چهارم اسفند 1389 در سن 88 سالگی از دنیا رفت و پیكرش در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاك سپرده شد.
برنامه‌ « مستند فرهنگ» ساعت 20:00 روی موج اف ام ردیف 106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ پخش می شود.

دسترسی سریع
مستند فرهنگ