در این برنامه سعدی و اثارش از دیدگاه اندیشمندان و سعدی پژوهان مورد بررسی قرار گرفت.
پروفسور نورعلى نوزاد استاد و معاون دانشگاه دولتى خجند تاجیكستان در گفتگو با این برنامه، سعدى را استاد ادب و اخلاق و مبتكر غزل اصیل فارسى دانست و گفت: سعدى محدودیتها غزل را برداشت و انرا با تفكر معنوى در آمیخت و مفاهیم اخلاقى را با غزل بیان كرد و بیش از همه غزل را معرفى كرد و به درجه استادى رساند.
دكتر محمد جعفر یاحقى هم در این برنامه با اشاره به جامعیت اثار سعدى گفت: دو ویژگى در سعدى او را از سایر شعرا ممتاز كرده است؛ نخست انكه سعدى یك نوع جمعبندى در ادبیات قرن ٧ هجرى است و همه انچه را كه قبل از او در ادبیات فارسى اتفاق افتاده، در اثارش جمعبندى كرده و گویى اساسنامه و ابین نامه زبان فارسى را نوشته است.
و دوم انكه، سعدى نقش اساسى در عمومیت دادن ادبیات فارسى در میان مردم دارد.
او با آثارش همه اموزه هاى فرهنگ ایرانى و اسلامى را به میان مردم برده است و از دانشگاهى تا كم سواد و بیسواد مى توانند از آثارش بهره بگیرند.
دكتر سپهوند سعدى پژوه و استاد دانشگاه شیراز هم در این برنامه، دستور زبان فارسى امروز را یادگار سعدى دانست و گفت: سعدى دانش آموخته زبان فارسى در بزرگترین دانشگاه دنیاى إسلام در زمان خویش یعنى؛ نظامیه بغداد است و فرهیختگى زبانى و ادبى سعدى منجر به تلطیف و تصنیف زبان فارسى از قرن ٧ تا به امروز شده است.
وى سعدى را شاخص در تمام حوزه هاى ادبى دانست و گفت: سعدى در غزل به اوجى دست میابد كه پس از او تنها حافظ به ان رسیده است و در بوستان،این مثنوى بزرگ، حماسه اى اخلاقى مى افریند كه بعد از او كسى قادر به خلق چنین اثرى نیست.
وى همچنین معجزه سعدى را كیمیاگرى اش در تركیب دو عنصر تجربه و بیان در اثارش دانست و افزود: سعدى تمام شعرهایش را زیسته و تجربیاتش را به ما عرضه میكند.
دكتر رمضانی مدیر كل فرهنگ و مسؤول اردوهاى وزارت آموزش و پرورش هم در این برنامه از برگزارى پویش نكوداشت سعدى در اردیبهشت امسال خبر داد و گفت: این پویش با هدف اشنایى بیشتر دانش اموزان با سعدى شاعر بزرگ كشورمان برگزار میشود و دانش اموزان مى توانند با مراجعه به كانال شاد در آن شركت كنند.
وى افزود: از برگزیدگان پویش تجلیل مى شود و بعنوان همیار مربى در انجمن هاى ادبى كانونهایمان معرفى و بكار گرفته میشوند.
معرفى زیستگاه و آرامگاه سعدى، و پخش آثار موسیقایى با أشعار سعدى از دیگر بخشهاى برنامه "ذكر جمیل سعدى" بود.